Aktuálně výzkuníci ověřují postupy, jak rychle a efektivně zjistit přítomnost bakterií způsobujících salmonelózu v mléce, nebo začínají hledat možnosti stanovení hniloby včelího plodu. Metodu se nyní pokoušejí z úspěšného laboratorního testování do přenosného zařízení, které bude využitelné také v praxi.
Zkušenosti z vývoje nejen tohoto biosenzorového zařízení využili vědci také při psaní článku, který nedávno otiskl časopis Chemical Reviews s impakt faktorem 47,9. Jde o rozsáhlý přehled zkušeností týmu a stovek dalších výzkumů.
„Jedná se o ucelenou práci, do níž jsme zahrnuli všechny běžné typy nanočástic a senzorů a rozdělili je také podle typu analyzovaných látek. Další vědci tak díky naší práci mohou snadno zjistit, co je vhodnější například k detekci bakterií v mléce a co třeba pro sledování pesticidů v povrchových vodách,“ přiblížil obsah článku Zdeněk Farka.